Intuïtief natuur waarnemen en wichelroedelopen

Workshops en cursussen:
dimensies in het landschap ervaren,
intuïtief schilderen,
intuïtieve ontwikkeling en
natuurwezens waarnemen:

Een creatieve en vaak ook meditatieve workshop is “intuïtief landschap schilderen”: lekker buiten tussen de bomen met verf bezig zijn. Dit kun je zien als een vorm van communicatie. De groene omgeving vertelt je dan iets over zichzelf, over nu en soms over wat hier ooit was.
Als het weer het toelaat kun je met je rug tegen een boomstam leunen terwijl je schildert. Je leert op verschillende manieren kijken en ervaren. Het is dan als een gesprek met je omgeving, een verbinding die tegelijk toegang geeft tot jouw eigen innerlijke landschap.
Je kunt een dag(deel) “intuïtief landschap schilderen” of kiezen voor de cursus “chakra’s schilderen” of de volledige cursus “intuïtief schilderen”.

Rondom je huis: energieën waarnemen in jouw eigen tuin of landgoed:

Thuis komen kan heel fijn zijn, ontspannend: "hè, dat voelt goed, ik ben er!".
Maar je kunt je afvragen wat deze plek nog méér betekent voor de bewoners: mensen, dieren en ook planten.  

Van moment tot moment verandert de sfeer rondom je huis, o.a. door de seizoenen en het dagelijkse weer. Dit stromen van indrukken kun je óók beleven in de vorm van andere sensaties zoals een voelbare vibratie of een innerlijk beeld, soms gewoon een gevoel van: “hé, er is iets hier”. Dan ontstaan er betekenissen die van belang voor je kunnen zijn. In het begin kan het lastig zijn precies waar te nemen wat wat is, ieder reageert op een eigen manier.

Tijdens de workshop leer je hoe je andere werkelijkheden opmerkt, hoe je verbinding maakt met de energie in je natuurlijke omgeving en deze kunt versterken, of hoe je jezelf beschermt als dat nodig is.
Om energievelden waar te nemen maken we gebruik van pendel en wichelroede, en vooral van de reacties van je eigen lichaam.

Een oude traditie in de Achterhoek is het wichelroedelopen:

Boeren vonden het heel gewoon dat de beste plaats voor een waterput met behulp van de wichelroede of pendel gevonden werd. Sommige mannen en vrouwen waren er heel bedreven in en daardoor onmisbaar in dorpen en buurtschappen.

Je leert tijdens de workshop “wichelroedelopen” over gebruik en geschiedenis van het wichelroedelopen en hoe je dimensies in het landschap opmerkt, en je gaat zelf op zoek naar aardse krachten met behulp van een wichelroede. Vrijwel iedereen kan in korte tijd de beginselen leren. Afhankelijk van wat we tegenkomen komt ook het snijden van een wichelroede uit natuurlijk materiaal aan bod.

Een combinatie met “pendelen” is mogelijk, je krijgt dan tools om beide instrumenten te ervaren en om informatie te ontvangen die niet direct toegankelijk is voor de vijf fysieke zintuigen. Denk hierbij aan: (oude) onzichtbare sporen in het landschap vinden en het energieniveau van een plaats of een boom bepalen.
(In samenwerking met Frans Zegelink - www.aquariuscoaching.nl)

Voor wie nieuwsgierig is geworden, verzorg ik workshops en cursussen die dieper hierop ingaan:

Op zeldzame plaatsen heerst nog de natuurlijke rust die nodig is als je krachtplaatsen wilt vinden of als je wilt kennismaken met de immateriële energie van een eeuwenoude boom of een boomkring.
Het landschap is wat meer afgelegen. Hier zijn nog oude bossen waar de (in ons land zeldzaam geworden) in het wild groeiende Taxus, symbool voor het eeuwige leven, te vinden is.

Openstellen voor een andere realiteit:
Als kind wist je van hun bestaan, bewegend tussen schaduw en licht: natuurwezens. Misschien lag je opgekruld in een wortelkronkel van een eik en vergat je alles om je heen…
Tijdens de (één- of meerdaagse) workshop “intuïtief natuur waarnemen” volgen we de meanderende beek naar een aantal statige beuken, of we begeven ons in een stemmig taxusbos. De cirkel van leven is voelbaar om ons heen.
Op een open plek verschuiven we onze focus en we stemmen ons af op de fijne trilling van een bijzondere plaats in het landschap.
De taal van bomen en ook van water en stenen heeft een heel eigen timbre en ander tijdsgewricht dan de onze. Via overgeleverde technieken, die ik deels leerde tijdens mijn reizen, kunnen wij ons begeven in de wereld van het natuurbewustzijn. De knop “causaal denken” zetten we even uit, zodat we een plaats van pure levenskracht en vitaliteit binnen kunnen gaan, een wereld waar mythen, sagen en legenden vandaan komen: een verrassende werkelijkheid die ons een groter inzicht geeft in het aardse leven en daardoor in onszelf.

Samen met Frans Zegelink (www.aquariuscoaching.nl) geef ik de cursus
“Intuïtieve Ontwikkeling, Voorbij de Horizon”:
Bewust worden, Balans vinden, Doelbewust leven.

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor jonge en oudere mensen die geen genoegen nemen met oppervlakkig leven, die vragen stellen, die op zoek zijn naar antwoorden
en naar hun werkelijke levensdoel.
Je staat anders in het leven en je herkent iets dat resoneert met een diep innerlijk weten, dat je nieuwsgierigheid prikkelt.
Je wilt verder kijken, weten hoe je met dit “onbekende” om kunt gaan.

De cursus geeft je oefening in een aantal opbouwende technieken en toepassingsmogelijkheden, theorie, opdrachten waarmee je zelf aan de slag gaat en reflectie van je eigen thema’s naar aanleiding van de geboden stof.
Je ontwikkelt zo gaven om doelbewust en krachtig vanuit je intuïtie te leven.

Enkele voorbeelden uit de lesstof:
- Wat is intuïtie wél en wat is het niet?
- Je lichaam als “antenne”.
- Hoe kun je energie voelen en opbouwen? Welke energie is dat, waaraan merk je het verschil? Wanneer en hoe moet je jezelf beschermen?
- Wat houdt leven in meer dimensies in?
- Je levensdoel bereiken:
- hoe creëer je je eigen mogelijkheden, hoe belangrijk zijn innerlijke beelden,
- hoe visualiseer je en op welke manier focus je je, welke grenzen kom je tegen?

De docenten:

Frans Zegelink (www.aquariuscoaching.nl):
- Energetische technieken opbouwend
- Doel van de technieken
- Theorie en coaching

Birbee:
- Creatieve technieken (o.a. verbeelden en visualiseren;
- intuïtief chakra’s schilderen)
- Technieken om bewust veranderingen in te zetten en creatief te leven
- Acupressuurpunten en Bio-energetische oefeningen

Deze intensieve cursus beslaat in totaal 9 bijeenkomsten met huiswerk,
verdeeld over 6 maanden,
op zaterdagen van 10 tot 17 uur.

Een mogelijke uitbreiding is het “automatisch tekenen en/of schrijven” als techniek om antwoord te krijgen op vragen en inzicht in een probleem of levensfase.

Meer info op aanvraag via een mail, of bel even.
De één- of meerdaagse workshops zijn voor diverse gelegenheden te boeken. Ze vinden plaats in of bij onze boerderij in Winterswijk óf in een natuurgebied in de omgeving; een andere optie in overleg.

Achtergrond:

"Zoals er een zichtbare wereld bestaat, is er ook een onzichtbare. Sommige mensen hebben het vermogen om die te zien, anderen het vermogen om hem te voelen, en velen het vermogen om hem te vermoeden."

“Als onze cultuur de rijke bronnen van de psyche weer terug zou kunnen vinden (…) zouden we de eeuwige regels voor het leven op aarde weer ontdekken.” (Paul Devereux – Sporen in het landschap)

“Er bestaat ook een innerlijke geografie die voor het geestesoog zichtbaar is. Ook deze moeten we ontdekken, zodat deze in onze moderne tijd weer een plaats krijgt.”

“De natuur drukt zich van oudsher uit in de taal van symbolen. Wij kunnen deze taal verstaan in poëtische beelden die overal zichtbaar zijn in het landschap. Dat is niet toevallig, het is de manifestatie van de aardse esoterie.”

“Als planten kunnen leren en onthouden, is de grens tussen het planten- en dierenrijk minder scherp dan we dachten. Het doet vermoeden dat er heel andere vormen van intelligentie bestaan, die helemaal niet in ons brein zijn vastgelegd. Het is een gedachte die ons er wellicht toe brengt met andere ogen naar de plantenwereld te kijken.”
(Uit: Groene Vingers, Romke van de Kaa, 2014)
Ook over dit onderwerp gaat het boek: “Plantaardig. Vegetatieve filosofie.” van Th.C.W. Oudemans i.s.m. N.G.J. Peters, KNNV 2015

Omdat bv energieknooppunten niet gewoon zichtbaar zijn, is het gebruik van een wichelroede of pendel een prima manier om immateriële krachten op te sporen. Maar als je de andere werkelijkheid wilt begrijpen door meetmethodes, kan het zijn dat de werkelijke woordeloze ervaring aan je voorbij gaat. Sommigen hebben aan de reacties van hun eigen lichaam genoeg en werken liever zonder instrument.