Workshops en cursussen van Birbee in landelijk Winterswijk

schilderen, “land-art”, Mythetocht, wichelroedelopen, intuïtieve ontwikkeling  en  creatief verhalen schrijven

Als cursist (tijdens een cursus of een workshop) wil je jezelf graag uiten op je eigen unieke manier, precies zoals je bent, je wilt jezelf ontwikkelen of iets persoonlijks leren maken. Mijn ruime ervaring en veelzijdige manier van werken zijn daarbij een goed uitgangspunt. Ik geef de nodige aandacht aan de theoretische kant en aan technieken, en ik geef veel ruimte aan jouw creativiteit, aan het pure plezier in het dóen, genieten van het proces van groei en iets laten ontstaan.  

Je kunt het hele seizoen schilder- en tekenlessen volgen. De meeste groepen zijn gemengd, beginners en gevorderden door elkaar. Je werkt met verschillende technieken en onderwerpen, zodat je elkaar inspireert. Beginners leren materialen kennen, kleuren mengen en in perspectief kijken. Je kunt je daarna o.a. verdiepen in: portret, landschap, intuïtief en/of abstract tekenen/schilderen. Mail me even voor de lestijden.  

Als je kiest voor intuïtief schilderen leer je de vrijheid kennen van je eigen onverwachte mogelijkheden. Tot je verrassing zul je merken dat je hele lichaam meedoet als je vanuit je gevoel werkt, dat je al je zintuigen gebruikt, en dat waarnemen iets anders is dan kijken. Het lijkt soms alsof het schilderij zichzelf schildert, je laat het via jou gebeuren. Je vindt hierdoor inspiratie, je verdiept je aandacht, je concentratie en je intuïtie en leert gemakkelijker meegaan met veranderingen.
De gevonden thema’s vinden verdieping in de cursus “chakra’s schilderen”, of in het “automatisch tekenen” als techniek om antwoord te krijgen op een vraag en inzicht in een probleem of levensfase.  

Ook het onder de knie krijgen van de beginselen van portretschilderen is een echte uitdaging waar je best wat tijd voor mag nemen, maar je kunt dit zeker ook speels opvatten tijdens een één of een meerdaagse workshop.  

Een workshop landschapschilderen kan je op bijzondere en inspirerende locaties brengen, alleen dat al geeft het gevoel van een korte vakantie! Het is een leuke uitdaging om het geijkte plaatje thuis te laten en iets van jezelf te creëren in een diversiteit van kleuren en vormen, lekker buiten in de natuur.
“Pas als je echt kijkt zie je de ruimte tussen de bomen, en hoeveel tinten groen er zijn en verschillende vormen in schaduwvlekken.”  

Een andere mogelijkheid is om als groep (bv bij een familiereünie of bedrijfsuitje) samen te werken aan één schilderij. Er zijn verschillende mogelijkheden voor jong en ouder, ook voor wie nog niet eerder heeft geschilderd. Dit is een gezellig en creatief idee, ook mogelijk met een hapje en een drankje erbij. We bespreken vooraf wat we gaan doen, ik geef een duidelijke begeleiding en veel bruikbare tips in een ontspannen setting.  

Een kunstzinnige workshop voor wie graag buiten is, is: “land-art” (landschapskunst) maken. Dit geeft een inspirerende gelegenheid om in de natuur met een groep mensen creatief bezig te zijn. We maken gebruik van wat we in bos of veld vinden en/of van materiaal dat ik speciaal voor de groep meeneem. Ik laat zien hoe ik als kunstenares naar de omgeving kijk, ik wijs op kleuren en vormen in het landschap, we kijken en we associëren. Het resultaat is expressief en fantasierijk. Neem een camera mee.  

Bijzonder en verrassend is meedoen met een Mythetocht. We struinen dan door het bos en gaan zelf beleven waar verhalen vandaan komen. Moeilijk is dat niet, het is als een spel en het gaat met wat uitleg vanzelf. En wie weet schuilt er een onverwacht talent in de groep?
Voordat we op pad gaan vertel ik op een landelijke locatie een streekverhaal of mythe om in de sfeer te komen. Ik geef onderweg leuke en duidelijke opdrachten. Deze vormen later het begin van een gezamenlijk verhaal, verteld door de hele groep…… Neem je camera mee.  

Een speelse en leerzame workshop is “creatief verhalen schrijven”. Je werkt rond een thema met je fantasie of maakt gebruik van wat je hebt meegemaakt. Je gaat op in het proces. Door open te staan voor verrassingen uit jouw eigen bron merk je dat schrijven eenvoudiger gaat dan je denkt. Je leert uit welke onderdelen een verhaal bestaat, ontdekt je persoonlijke symboliek, en je leeft je uiteindelijk helemaal in je verhaal in.  

Een mogelijkheid voor gevorderden is de cursus “automatisch schrijven”, een techniek om antwoord te krijgen op vragen en inzicht in een probleem of levensfase.  

De workshop wichelroedelopen brengt je terug naar een oude traditie. Boeren vonden het vroeger heel gewoon dat de beste plaats voor een waterput met behulp van de wichelroede of pendel gevonden werd. Sommige mannen en vrouwen waren er heel bedreven in en daardoor onmisbaar in dorpen en buurtschappen.
Je leert tijdens een workshop hoe je dimensies in het landschap opmerkt en je gaat zelf op zoek naar aardse krachten met behulp van een wichelroede. Vrijwel iedereen kan in korte tijd de beginselen leren.
Ook als je onzichtbare sporen wilt ervaren in je eigen tuin, of op je terrein of landgoed bied ik verscheidene mogelijkheden, individueel of in een groep.
Meer hierover bij: “intuïtief natuur waarnemen”.  

Voor wie nieuwsgierig en/of gevoelig is en zelf al verder kijkt, is de cursus
“Intuïtieve Ontwikkeling, Voorbij de Horizon” geschikt, die ik samen met
Frans Zegelink (www.aquariuscoaching.nl) verzorg.
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mensen die geen genoegen nemen met oppervlakkig leven. Je staat anders in het leven en je herkent iets dat resoneert met een diep innerlijk weten, iets dat je prikkelt.
Tijdens de cursus ontwikkel je gaven om doelbewust en krachtig vanuit je intuïtie te leven.
Een onderdeel van de cursus is het creatief ingaan op onze chakra’s. Door ze in vorm en kleur weer te geven kunnen we de betekenis van een chakra zelf ontdekken en concreet ondervinden. “Chakra’s schilderen” geef ik ook als aparte cursus.
Zie verder bij: “intuïtief natuur waarnemen”.  

Ik zorg voor een cursus of workshop op maat, vanuit vakkennis en creativiteit. Ik werk betrokken en inspirerend, en je steekt er veel van op:  

- je bent creatief, intensief en gezellig bezig in een groep mensen, je inspireert elkaar daardoor
- je kunt meedoen als beginner of gevorderde in dezelfde groep
- voor een cursus: ik geef les in kleine groepen, zodat ik jou als cursist echt aandacht kan geven
- voor een workshop kan het aantal deelnemers aanmerkelijk groter zijn
- je kunt tekenen en schilderen of schrijven in mijn atelier, of de cursus of workshop volgen op je eigen locatie (in overleg)
- “Land-art”, wichelroedelopen of een Mythetocht starten we vanuit een mooi natuurgebied in de omgeving van Winterswijk, of in overleg op een andere locatie
- “Intuïtieve Ontwikkeling” volg je in en rond het atelier, omringd door de rust van weide en bos