Consulting Artist

inspiratie, impulsen, verdieping

Mijn eigenschappen, ervaring en talenten zet ik o.a. in voor de ontwikkeling van andermans projecten.
Als consulting artist verdiep ik me in datgene waar anderen op creatief gebied in vastlopen, ik geef het fundament en raamwerk, en een eigen draai. Ik hou ervan om de ander te laten groeien, en van de uitdaging om iets onbekends uit te werken naar een concrete vorm.

Omdat mijn input heel divers kan zijn stel ik aan het begin van een opdracht vooral vragen, ik luister en maak aantekeningen, zodat ik de plannen of wensen voor me kan zien. Mijn ideeën volgen later vanzelf als ik alleen ben in de natuur en er rust is in mijn hoofd, als ik struin door het bos.
Daarna komt van mij een eerste voorstel en dan krijgt het geheel steeds meer een vaste vorm. Soms begeleid ik uiteindelijk bijna het hele project en voer ik zelf erg veel uit, maar het kan ook zijn dat ik alleen advies hoef te geven.

Een bepaald moment, een fase in je leven, kan van je vragen om er even bij stil te staan. Ik kreeg het verzoek van een vrouw om haar 49e verjaardag op een heel persoonlijke manier vorm te geven. De dag begon met een bijzondere wandeltocht met verhalen die verwezen naar wat ze achter zich liet, gevolgd door een creatieve eerste stap waarin de hele familie- en vriendenkring haar begeleidde naar een nieuw begin.

Recent werkte ik met pianist/dirigent/kunstenaar Hans Barten aan de verdieping van zijn aandeel van het internationale project “Concerto Grosso”, een evenement waarbij muziek en beeldende kunst elkaar aanvullen en uitdagen. Tijdens de uitvoeringen schildert Hans kleurrijke abstracties op doek, en ook het publiek maakt deel uit van zijn performance.
Centraal in dit project staan het schilderij “de strijd tussen carnaval en vasten”, bijna 500 jaar geleden geschilderd door Pieter Brueghel de Oude, en een compositie uit de huidige 21e eeuw van de Amerikaanse componist John Franceschina.
Mijn inzet om het kunstzinnige gedeelte te onderbouwen met de wijze van aanpak en een historische en symbolische context, heeft als neveneffect dat de musici me vertelden daardoor zelf ook meer diepgang in hun spel te ervaren.

Weer anders was de organisatie van een dag op een landgoed in het buitengebied van Winterswijk, waarbij de bewoners de kans kregen om de plek waar ze al zolang wonen eens door heel andere ogen te zien. We keken met de blik van een kunstenaar, natuurlijk, maar niet alleen dat. Ik dook in de ontstaansgeschiedenis van het terrein en toonde ook hoe je op gevoelsniveau, en dieper nog, het landschap om je heen kunt waarnemen. We sloten de dag af met het schilderen van een aquarel, wat een heerlijk medium is om er gevoel en sfeer mee uit te drukken.

Een verder beeld van deze en andere mogelijkheden is te vinden bij de items onder werk op deze site.